top of page

Bekende minimalisten

Veel mensen zien de Amerikaanse essayist, leraar, sociaal filosoof, natuuronderzoeker en dichter Henry David Thoreau (1817-1862) als de grondlegger van het minimalisme. Tijdens zijn leven waren zijn teksten slechts bekend bij een kleine groep mensen. Tegenwoordig is hij een grote naam uit de 19e-eeuwse Amerikaanse literatuur.

 

In 1845 trok Thoreau de bossen in. Hier verbleef hij een paar jaar in een zelfgebouwd huisje aan de oever van Walden Pond. Hij probeerde zo eenvoudig mogelijk te leven. In zijn boek Walden omschrijft hij zijn observaties en gedachten. Hiermee inspireerde hij miljoenen lezers om ook eenvoudiger en dichter bij de natuur te gaan leven. 

In Walden omschrijft Thoreau hoe zijn leven in de bossen eruit zag. Hij verbouwde groenten, dreef er ruilhandel mee en filosofeerde veel over het leven. Hij beschrijft precies hoe en met welk materiaal hij zijn huis bouwde en hoeveel hem dat kostte: 28 dollar.  Hij probeerde met zo weinig mogelijk te leven. Hij bezat alleen de noodzakelijkste spullen. Een bed, een tafel met een stoel, een bureau en een gietijzerenkachel waar hij op kookte. Dingen die hem in de weg stonden, die hij niet gebruikte, gooide hij weg. 

Replica van Thoreau's huis.

Thoreau concludeerde dat je alleen het noodzakelijkste nodig hebt om gelukkig te zijn. En dat je je beter kunt concentreren op dingen die echt belangrijk zijn als je afstand neemt van spullen die je toch niet gebruikt. Daarmee inspireerde hij veel mensen om afstand te nemen van bezittingen en zich te focussen op dingen die er toe doen. 

Bekijk de video om te zien wat welzijnswetenschapper Hein Zegers over Thoreau vertelt.  

Hendry David Thoreau
Video afspelen

Tegenwoordig worden veel mensen ook geïnspireerd door de Japanse schrijfster en opruimcoach Marie Kondo. Ze schreef verschillende boeken over opruimen waaronder 'The life-changing magic of tidying up' - in het Nederlands Opgeruimd! - die inmiddels in 25 landen is verschenen en ruim twee miljoen keer is verkocht. In het boek vertelt ze over haar eigen opruimmethode, de 'KonMari Methode', waarbij ze opruimen als een spiritueel proces omschrijft. Voor haar is opruimen niet alleen het wegdoen van spullen maar ook het vinden wat echt belangrijk is. Ze geeft  lezingen en workshops over de hele wereld.

Ook de Amerikaanse auteurs en filmmakers Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus hebben de afgelopen jaren aan bekendheid gewonnen. Hun documentaire 'Minimalism: A Documentary about the Important Things' is razend populair. In de documentaire worden mensen geïnterviewd die het Amerikaanse ideaal afwijzen dat materialisme gelukkig maakt. Ook vertellen ze over hun eigen minimalistische ervaringen en geven ze aan dat ze zich vrijer en gelukkiger voelen door op deze manier te leven. De twee hebben samen een paar boeken geschreven waaronder 'Everything That Remains: A Memoir by The Minimalists'.

Millburn leest een stuk uit het boek Everything that Remains. 

Ook in Nederland kiezen veel mensen ervoor om anders te gaan wonen. Volgens welzijnswetenschapper Hein Zegers is het wonen in tiny houses steeds populairder aan het worden. Marjolein Jonker woont sinds 2016 in een tiny house op een braakliggend terrein in Alkmaar. Daarmee is ze een van de eersten en ook een van de weinigen, die in Nederland op deze manier woont. Bovendien is ze het gezicht van Tiny House Nederland. Een beweging die deze vorm van wonen onder de aandacht wil brengen bij het grote publiek. Jonker  informeert geïnteresseerden met workshops en lezingen en ze blogt over haar eigen ervaringen.

Een andere bekende Nederlandse minimalist is Jelle Hermus oprichter van de minimalistische site soChicken en auteur van het boek 'Steeds Leuker'. Zowel in zijn boek als op zijn website deelt hij levenslessen die hij heeft opgedaan. Bovendien heeft hij ook een eigen YouTube kanaal waarop hij tips deelt voor een gelukkiger leven.

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page