top of page

Een minimalistische millennial

Meer focus hebben op de dingen die toegevoegde waarde hebben. Dat wil blogger en freelancer Susan Dullink. Ze minimaliseert niet alleen op spullen maar ook op werk, voeding en sociale contacten.

 

Ze doet de deur open van haar woning in Amersfoort. Naast haar een schoenenkast en een kapstok met meerdere jassen. ,,Ik hoef niet per se heel weinig spullen. Ik leef met de dingen die mij blij maken.” En dat mogen best wat leuke kleren, boeken en souvenirtjes zijn. Voor haar zit minimalisme niet alleen in het materiële. ,,Ik zie het meer als tool om de dingen die ik niet leuk vind of die mij energie kosten te verminderen en me te concentreren op de dingen die ik belangrijk vind.” Op haar blog omschrijft de 28-jarige zichzelf als een typische millennial die over alles filosofeert, een beetje duurzaam probeert te leven, veel leest en graag reist. Bloggen doet ze over van alles. Ook over haar minimalistische leven. Van haar eerste poging tot ontspullen tot het volgen van verschillende diëten. Ze neemt haar lezers overal in mee.

 

In haar boekenkast staat een boek over het Paleo dieet. Daar is het allemaal mee begonnen. Omdat ze veel last had van buikpijn, ging ze gezonder eten. Die bewustere voeding was haar eerste minimalistische stap. 

 

Bekijk de video om te zien hoe Susan hiermee is begonnen.

 

Minimaliseren op voeding
Video afspelen

Naast haar blog had de Amersfoortse een vaste baan als tekstschrijver bij een marketingbureau. Maar die heeft ze twee jaar geleden opgezegd om te freelancen. Werken in vaste dienst maakte haar niet gelukkig. Haar baan opzeggen vond ze wel spannend. ,,Ik heb er lang over nagedacht. Een vast contract en de zekerheid van een inkomen is natuurlijk wel fijn. Maar uiteindelijk wogen de voordelen van freelancen toch zwaarder dan de nadelen.”

 

Bekijk de video om te zien waarom Susan voor freelancewerk heeft gekozen.

 

Minimaliseren op werk
Video afspelen

Nu ze op freelance basis werkt, voelt ze zich vrijer en onafhankelijk. Maar haar inkomen is er wel op achteruit gegaan. Dat ze minder te besteden heeft, vindt Susan niet erg. ,,Daar was ik me van te voren van bewust. Bovendien hoef ik geen dure tas of de nieuwste iPhone te kopen.” Haar geld geeft ze liever uit aan ervaringen. Met haar vriend heeft ze al een paar verre reizen gemaakt. Binnenkort gaan ze vijf weken naar Japan. Omdat ze beide freelancer zijn, is dat makkelijk te combineren. ,,We nemen gewoon onze laptop mee zodat we daar kunnen werken.” Het hoeft volgens Susan niet altijd een verre reis te zijn. ,,Met ervaringen bedoel ik ook de kleinere dingen. Iets leuks doen met je vrienden. Bijvoorbeeld voor elkaar koken. Het zijn voornamelijk dingen die je samen doet met mensen. Dat hoeft niet iets heel groots of duurs te zijn.”

 

De 28-jarige maakt ook op sociaal vlak bewuste keuzes. ,,Ik wilde altijd iedereen te vriend houden en heel sociaal zijn. Maar op een gegeven moment heb ik er wel voor gekozen om in sommige vriendschappen minder energie te steken. Als het bijvoorbeeld vaak van mijn kant moest komen om eens af te spreken. Dat kostte mij veel energie, tijd en aandacht. Die vriendschappen heb ik later verwateren.” Daar voelt ze zich goed bij. Nu heeft ze misschien wel minder vrienden maar dat zijn wel vriendschappen waar ze echt iets aan heeft. Ook op sociale media maakt ze bewuste keuzes. Hoewel ze op veel platformen zit – Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn – minimaliseert ze hier wel op. 

 

Bekijk de video om te zien hoe en waarom Susan minder sociale media gebruikt.

 

Minimaliseren op sociale media
Video afspelen

,,Door te minimaliseren, kan ik beter onderscheiden wat ik belangrijk en onbelangrijk vind. Daardoor richt ik me steeds meer op de dingen die mij echt gelukkig maken, zoals vrijheid, rust en duurzaamheid. Minimalisme is geen doel op zich, maar een middel om mij te helpen mijn leven vorm te geven zoals ik dat wil.''

 

bottom of page